Majkens HoyaBlogg

Majkens HoyaBlogg

Vad handlar bloggen om?

Hoyor, hoyor, hoyor och kanske lite annat smått och gott.

Trädgårdsmässa & äckliga småkryp

HoyaSkapad av Majken sön, april 27, 2008 13:39:45

Denna helg är det trädgårdsmässa här i Umeå. Jag drog dit hela familjen igår (lördag). Blev faktiskt lite besviken om jag ska vara helt ärlig. Tyckte att mässan var mycket mindre i år än de varit tidigare år.

Vi köpte lite fröer från Impecta och sen beökte jag givetvis Botanova som ställde ut.
Köpte 3 sticklingar från dem.

H. sp. aff. mindorensis för 100 kr. Blev lite besviken när jag kom hem och upptäckte att det stod aff. på namnlappen. För 100 spänn tycker iaf jag att det ska vara en äkta H. mindorensis och inte bara en som liknar H. mindorensis. Inget att göra åt.
Sticklingen är iaf jättefin!


Blog Image


Sen köpte jag en H. odorata för 40 kr. Upptäckte när jag kom hem att det tydligen är en synonym till H. cembra men om så är fallet så undrar jag vilka arter jag har haft innan här hemma som varit namnade med H. cembra för denna jag köpt nu har något tjockare blad än dem jag tidigare haft. Jag låter den nog behålla sitt nuvarande namn H. odorata.
Även här är de en jättefin stickling med nytillväxt till och med.

Blog Image

Den sista sticklingen jag köpte var H. waymaniae för 100 kr. Här är jag bara helt nöjd! Kan inte gnälla på något aff. eller att jag hittat nån evt synonym och sticklingen är bara jättefin helt enkelt.

Blog Image

Alla 3 arter som jag köpte igår var ju även rotade så bara det är ju ett stort plus. Bara att plantera och sen vattna... Skönt!

Igår så skulle jag titta till mina DL-sticklingar i mitt hoyakvarie... Då ser jag dessa små äckliga kryp!!
Blog Image
Snäckor som kryper runt och troligtvis käkar på mina dyrbara sticklingar från Australien. Kände hur jag fick panik.. jävla, jävla skit!!!

Var kommer de ifrån tros? För akvariet kommer de inte ifrån. Jag har haft hoyor i det i ca 2 år och har ALDRIG haft snäckor i det under den tiden. Innan jag hade hoyor i det så stod det tomt i 2 år och när jag väl tog det i bruk till hoyorna så skurade jag det med kokande vatten och t-sprit. Oavsett vad så hade snäckorna kommit för länge, länge sen om det varit från akvariumet.

Kan vitmossan vara den skyldige.. Kanske men det är köpemossa och jag har inte haft några problem med mossan tidigare heller, men visst kan det vara en möjlighet.

Medresenärer på sticklingarna... ja det är väl det som jag misstänker mest just nu men tycker samtidigt att det känns fel också. Jag blir nog tyvärr inte klokare utan det får väl helt enkelt vara ett litet mysterium.

Iaf så har jag idag tömt hela akvariet för ALLT. Vitmossan har kokats. Jag har hällt kokande vatten på korkbarken. Jag har skurat akvariumet med kokande vatten och sen har jag sköljt av alla sticklingar.

Nu hoppas jag att jag fått död på alla snäckor och att de är borta för gott. Håll tummarna!

  • Kommentarer(1)//bloggen.schobius.se/#post46